Skip bo

Uno
skip bo

Monelle suomalaiselle tulee varmasti mieleen koko perheen peli-illat ja hauska yhteinen ajanvietto, kun mainitaan peli Skip bo. Tämä peli on viihdyttänyt suomalaisia jo vuosien ajan. Kun mietitään tämän pelin suosiota, sen menestys ei ole mikään ihme, sillä se on samalta valmistajalta kuin toinen suomalaisten ikisuosikki, eli korttipeli UNO. Lähde siis jännittämään tämän hauskan ja helposti opittavan pelin parissa!

Mikä on Skip bo?

Skip bo on hauska ja yksinkertainen korttipeli, jossa kortteja pinotaan numerojärjestyksessä eri pinoihin. Ensimmäisenä omista korteistaan eroon päässyt pelaaja voittaa. Skip boa ei kuitenkaan voi pelata millä tahansa korteilla, sillä tätä peliä varten täytyy hankkia ihan oikeat Skip bo -pelikortit.

Lyhyesti sanottuna Skip bo korttipeli on seuraavanlainen:

  • Idea: Kortteja pinotaan numerojärjestyksessä pinoihin ja ensimmäisenä korteista eroon päässyt pelaaja voittaa.

  • Korttipakka: 162 korttia.

  • Peli soveltuu koko perheelle.

  • Pelaajien määrä: 2-6 pelaajaa.

  • Suositellaan yli 7-vuotiaille pelaajille.

Skip bo säännöt ja pelin kulku

Skip boa pelataan pelin omalla korttipakalla, eikä sitä voi pelata millään muilla pelikorteilla. Korttipakassa on 162 pelikorttia, joka sisältää pelikorttien numerot 1-12 sekä erikoiskortteja, jotka toimivat jokerien tavoin ja voivat toimia minä tahansa numerona.

Skip boa voi pelata 2-6 pelaajaa kerralla, ja se kuinka monta pelaajaa on mukana määrittää sen kuinka monta korttia alussa jaetaan. Jos pelaajia on 2-4, jaetaan jokaiselle 30 korttia. Jos taas mukana on 5-6 pelaajaa, jokainen saa 20 korttia. Kortit jaetaan kuvapuoli alaspäin, ja jokainen pelaaja kääntää pakan päällimmäisen kortin kuvapuoli ylöspäin kaikkien nähtäville. Sinun tulee päästä eroon tästä korttipinosta voittaaksesi pelin. Jäljelle jääneet kortit asetetaan nostopinoksi pelipöydän keskiosaan kuvapuoli alaspäin.

Pelin kulku

Kun kortit on jaettu, pelin aloittaa nuorin pelaaja. Hän nostaa nostopakasta käteensä viisi korttia niin sanotuiksi käsikorteiksi. Jokainen pelaaja huolehtii vuoronsa alussa, että kädessä on aina viisi korttia. Tämän jälkeen pelaaja alkaa kokoamaan pelipöydän keskelle kokoamispinoja käsikorttiensa sekä oman korttipinonsa avulla pyrkien pääsemään pöydällä olevasta korttipinostaan eroon. Kun pelaaja on pelannut vuoronsa loppuun, eikä hänellä ole enää pöytään käyviä kortteja, hän pelaa yhden käsikorteistaan eteensä niin sanottuun poistopakkaan. Vuoro siirtyy tämän jälkeen seuraavalle pelaajalle.

Skip bo ohjeet pelaamiseen

Skip bo korttipeli sisältää muutamia tärkeitä sääntöjä, jotka jokaisen kannattaa opetella ennen pelaamista. Pelin aikana saattaa nimittäin tulla esiin joitakin seuraavista tapauksista:

  • Jos käytät kaikki käsikorttisi saman vuoron aikana, voit nostaa uudet viisi käsikorttia heti ja jatkaa peliä. Viidennen kortin pelaamista poistopakkaan ei kuitenkaan lasketa.

  • Pöydässä voi olla vain neljä kokoamispinoa kerrallaan. Vaikka sinulla olisi seuraavan pinon aloittava kortti, joudut odottamaan niin kauan, että yksi aiemmista kokoamispinoista tulee valmiiksi.

  • Kokoamispinoon saa käyttää kortteja sekä käsikorteista, pöytäpinosta että poistopinosta. Kannattaa kuitenkin käyttää mahdollisuuksien mukaan pöytäpinon kortteja, sillä se on ainoa pino, josta haluat päästä eroon.

  • Muista, että poistopinoja ei ole olemassa pelin alussa, vaan ne tulevat käyttöön vasta pelin kuluessa.

  • Skip bo -kortti voi toimia minä tahansa numerona. Numerokortit vastaavat aina niissä näkyvää numeroa.

Skip bo paripeli

Jos pelaat Skip boa paripelinä, voit pelata kortteja sekä omistasi että peliparisi pöytä- ja poistopinoista. Et saa kuitenkaan keskustella parisi kanssa pelivuorosi aikana tai antaa hänelle neuvoja, vaan parin tulee pysyä hiljaa pelivuorosi aikana. Jos toisen pöytäpinosta loppuvat kortit, parit voivat kuitenkin jatkaa kummankin pelaajan poistopinon korttien käyttämistä. Peli päättyy silloin kun molempien pöytäpinot on käytetty loppuun.

skip bo
ikoni

Pinojen käyttäminen

Skip bo korttipeli sisältää useampia erilaisia korttipinoja, joista kannattaa olla selvillä jo ennen pelin aloittamista.

Pöytäpino

Tämä on se pino, josta haluat päästä eroon, sillä ensimmäisenä pöytäpinonsa korteista eroon päässyt pelaaja on voittaja. Pöytäpinon ensimmäinen kortti on aina kuvapuoli ylöspäin käännetty, eikä muihin pinon kortteihin saa koskea. Niitä ei saa myöskään kurkkia ennalta. Kun käytät yhden pöytäpinon korteista, käännät taas seuraavan kortin oikein päin. Saat käyttää niin monta pöytäpinon korttia omalla vuorollasi kuin pystyt.

Poistopino

Oman vuorosi lopussa sinun tulee laittaa yksi käsikorteistasi itsellesi poistopinoon. Oman vuorosi aikana voit pelata poistopinosi päällimmäisiä kortteja kokoamispinoon.

Kokoamispinot

Kokoamispinot ovat kaikkien pelaajien yhteisiä pinoja. Niitä voi olla pöydällä kerrallaan enintään neljä. Jokainen kokoamispino alkaa aina ykkösellä tai Skip bo -kortilla. Kun saat pelattua kokoamispinoon viimeisen kortin, eli numeron 12, pino siirretään syrjään ja uusi kokoamispino voidaan aloittaa.

Syrjään siirretyt valmiit kokoamispinot voidaan sekoittaa uudelleen käyttöpakkaan mukaan, jos kortit ovat loppumassa.

Pistelasku ja skip bo pelin voittaminen

Skip bo -pelin voittaja on se, joka pääsee ensimmäisenä eroon pöytäpinostaan. Jos haluat pelata useamman pelin Skip bo -turnauksen, voit laskea pisteitä. Pisteet lasketaan niin, että pelin voittaja saa viisi pistettä jokaisesta muiden pelaajien pöytäpinoihin jääneistä pelikorteista. Tämän lisäksi hän saa vielä 25 pistettä pelin voittamisesta.

Ensimmäisenä 500 pistettä itselleen kerännyt pelaaja voittaa Skip bo -turnauksen!

Usein kysytyt kysymykset

Pelissä kasataan kortteja numerojärjestyksessä neljään eri pinoon. Pelin ideana on päästä eroon omista pöytäkorteista ensimmäisenä.

Skip bo korttipeli on tehty vähintään kahdelle pelaajalle. Skip bo löytyy kuitenkin nykyään myös nettipelien joukosta, ja voit pelata sitä netissä robottia vastaan.

Skip bo korttipeli sisältää 162 pelikorttia. Sitä voidaan pelata ainoastaan sen omilla pelikorteilla.