Hertta peli

hertta peli
hertta peli

Hertta korttipeli on monille suomalaisille tuttu, ja sitä on pelattu maailmalla jo 1800-luvulta lähtien. Se sopii loistavasti vaikka koko perheen peli-iltaan, sillä perinteisesti sitä pelataan neljän pelaajan voimin. Tähän peliin on saatavilla säännöt myös 2-6 pelaajan versioihin, joten jos et löydä tarpeeksi montaa pelikaveria neljän hengen Herttaan, ei hätää!

Hertassa pelaajien tulee vältellä hertan ja patarouvan saamista, sillä jokaisesta kerätystä hertasta pelaaja saa yhden pisteen, kun taas patarouva tuo pelaajalle jopa 13 pistettä, eikä pisteiden kerääminen tässä pelissä kannata, sillä eniten pisteitä kerännyt pelaaja häviää. Jos pelaajalla käy tuuri ja hän saa kaikki pistekortit kerättyä yhdellä kerralla, on kyseessä erikoistapaus, joka kulkee nimellä Puhallus. Tällöin hän ei saa yhtään ainutta pistettä, vaan kaikille muille pelaajille annetaan kullekin 26 pistettä. Kun sadan pisteen raja menee rikki, vähiten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.

Hertta pelin tiedot

Tiesitkö, että Hertta korttipeli oli Windowsin ensimmäisiä pelejä, joita pystyi pelaamaan tietokoneella? Jos tiesit, olet varmasti ehtinyt jo kokeilemaan tätä peliä nettiversiona. Netissä pelattava Hertta korttipeli eroaa kuitenkin hieman perinteisestä korttipelistä, ja siksi tutustummekin nyt paremmin perinteiseen pelikorteilla pelattavaan Herttaan.

Tässä on korttipelin tärkeimmät tiedot:

  • Pelaajien määrä: 4 (myös 2-6 pelaajan versiot löytyy)

  • Tarvittavat kortit: Normaali 52 kortin korttipakka

  • Korttien arvot järjestyksessä: A-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3-2

  • Ikäsuositus: 6+

  • Pelisuunta: Oikealta vasemmalle

Hertan säännöt

Hertta korttipeli perustuu hyvin pitkälti strategioihin ja siksi se ei olekaan kaikkein helpoin mahdollinen peli. Ennen pelaamista on hyvä lukea pelin säännöt läpi huolella.

Pelin alkuvalmistelut

Pelin alussa jakajaksi valitty henkilö jakaa jokaiselle pelaajalle 13 korttia. Tämän jälkeen jokainen pelaaja antaa kädestään kolme korttia vasemmalla puolella istuvalle pelaajalle. Seuraavaksi annetaan toiset kolme korttia oikealla istuvalle pelaajalle, ja lopuksi vielä kolme korttia vastapäätä istuvalle pelaajalle. Korttien vaihdon jälkeen varsinainen peli voi alkaa.

Pelin kulku

Pelin aloittaa se, jolla on kädessään ristikakkonen. Hän asettaa ristikakkosen pöytään, jonka jälkeen vuoro jatkuu oikealta vasemmalle. Pöytään saa lyödä vain samaa maata, mutta jos pelaajalla ei ole samaa maata, saa hän laittaa jonkin toisen maan. Ensimmäisellä pelivuorolla kukaan pelaajista ei saa pelata pistekorttia, eli herttaa tai patarouvaa, vaikka kädessä ei olisikaan ristiä. Tällöin tulee siis valita jokin toinen maa. Kierroksen voittaa se, joka pelasi kierroksella suurimman kortin sitä pelikortin maata, jolla kierros aloitettiin. Voittaja ottaa pelatut kortit ja asettaa ne eteensä kuvapuoli alaspäin.

Ensimmäisen kierroksen voittanut pelaaja aloittaa seuraavan pelikierroksen. Kierrosta ei saa aloittaa hertalla, ellei aiemmilla kierroksilla ole vielä pelattu pöytään yhtään herttaa. Muutoin kierroksen saa aloittaa millä tahansa kortilla.

Peli jatkuu samalla tavalla niin kauan kunnes kaikki kortit on pelattu. Tämän jälkeen lasketaan pisteet, ja jos kukaan pelaajista ei ylitä 100 pisteen rajaa, aloitetaan uusi jako.

Kuinka pisteet lasketaan?

Pelin tavoitteena on kerätä mahdollisimman vähän pisteitä. Kun on pisteiden laskemisen aika, jokainen pelaaja laskee kaikki kortit edestään pöydältä, eli ne kortit, jotka hän on voittanut pelikierroksilta. Jokainen kerätty hertta antaa pelaajalle yhden pisteen ja patarouva 13 pistettä.

Jos joku pelaajista on onnistunut keräämään kaikki pistekortit, eli hertat ja patarouvan, ei hän saa yhtään ainoaa pistettä, kun taas muille annetaan 26 pistettä.

Kuinka peli päättyy?

Peli päättyy kun joku pelaajista ylittää 100 pisteen rajan. Voittaja on se, joka sai vähiten pisteitä.

Kuinka pelata hertta-korttipeliä?

Hertta vaatii jonkin verran strategista osaamista. Moni suositteleekin ensin opettelemaan muita helpompia korttipelejä ennen Hertan pelaamista, sillä se ei ole kaikkein helpoimmasta päästä. Jos olet sitä mieltä, että olet valmis pelaamaan Herttaa, kannattaa ehdottomasti kokeilla, sillä kyseessä on erittäin viihdyttävä peli, kunhan vain pääsee säännöistä jyvälle.

Kuinka pelata kahden pelaajan Herttaa?

Kahden pelaajan Herttaa pelaataan muuten samoilla säännöillä kuin perinteistä neljän pelaajan versiota, mutta loput kortit jätetään pöydälle nostopakaksi. Molemmille pelaajille jaetaan siis alkuun 13 korttia, ja jakajan vieressä oleva pelaaja aloittaa ensimmäisen kierroksen. Molemmat pelaajat nostavat nostopakasta aina yhden kortin pelatun kortin tilalle niin kauan kun pakkaa on jäljellä.

hertta peli
ikoni

Miten voitat hertta-pelissä

Hertta korttipeli on strategiapeli, jossa voit voittaa keräämällä mahdollisimman vähän pisteitä. Pelissä voittaa silloin kun:

  • Toinen pelaaja on kerännyt itselleen 100 pistettä

  • Sinulla on vähiten kerättyjä pisteitä

Jos tavoittelet pelin voittoa, voi olla hyvä pyrkiä pelaamaan seuraavalla tavalla:

  1. Yritä päästä eroon hertta-korteista mahdollisimman pian

  2. Pyri lukemaan peliä, jotta saisit mahdollisimman vähän pisteitä

  3. Opettele jokin peliin kehitetyistä strategioista ja toimi sen mukaan

Vinkit pelaamiseen

Kuulutko niihin pelaajiin, jotka haluavat ottaa kaiken ilon irti pelin sääntöjen, vinkkien ja strategioiden opettelemisessa? Siinä tapauksessa haluat varmasti lukea muutaman tärkeän vinkin pelin pelaamiseen.

Yritä välttää pistekortteja tai kerää ne kaikki

Tärkeintä pelissä on yrittää välttää pisteitä, ja siksi on hyvä pelata kaikki pistekortit kädestään pois ja yrittää välttää niiden saamista itselleen. Jos taas huomaat, että voitkin kerätä kaikki pistekortit itsellesi pelin aikana, sekin kannattaa, sillä tällöin muille pelaajille jaetaan 26 pistettä, eikä sinulle yhtään.

Yritä suosia pieniä kortteja

Tämä kannattaa ottaa huomioon jo pelin aloituskierroksella, kun vaihdat kortteja muiden kanssa. Pyri pääsemään isoista korteista eroon, jotta käteesi jäisi vain mahdollisimman pieniä.