Paskahousu säännöt

paskahousu säännöt
paskahousu säännöt

Paskahousu on suomalainen korttipeli, jota varmasti lähes jokainen suomalainen on joskus pelannut. Tästä pelistä löytyy kuitenkin lukuisia versioita ja jokaisella pelaajalla on oma mielipiteensä siitä, mikä on juuri se oikea versio. Huolimatta siitä, mitä pelin versiota ja millaisilla säännöillä pelataan, kyseessä on erittäin viihdyttävä peli, jonka parissa viettää helposti pidemmänkin aikaa. Ennen pelin aloittamista kannattaa kuitenkin varmistaa vielä oikeat Paskahousu säännöt, sillä kukaan tuskin haluaa hävitä tätä peliä ja jäädä paskahousuksi!

Paskahousu korttipelin säännöt lyhyesti

Paskahousua pelataan tavallisella 52 kortin korttipakalla ilman jokerikortteja. Pelissä on muutama erikoiskortti sekä tavallisia kortteja, jotka kannattaa pelata strategisesti, jotta voittaisi. Tärkeimpiä kortteja ovat kakkoset, mutta myös kympit ja ässät ovat arvokkaita pelaajalle. Pelin tavoitteena on päästä ensimmäisenä eroon kaikista korteista, ja se jolla on viimeisenä kortteja kädessä on häviäjä. Hävinnyt pelaaja jää paskahousuksi.

Tämä peli on sen verran helppo oppia, että sitä voidaan pelata koko perheen voimin niin lasten, aikuisten kuin isovanhempienkin kesken. Peliin tarvitaan vähintään kaksi pelaajaa, mutta yleinen suositus on 3-5 pelaajaa.

Pelin aloittaminen

Pelin alussa valitaan jakaja, joka jakaa jokaiselle pelaajalle viisi korttia yksitellen ja asettaa lopun pakan nostopakaksi pelipöydälle. Pelin saa aloittaa se pelaaja, jolla on eniten kolmosia kädessään. Jos kahdella pelaajalla on yhtä monta kolmosta kädessä, saa jakajaa lähimpänä istuva pelaaja aloittaa vasemmalta katsottuna. Jos taas kenelläkään pelaajista ei ole yhtään kolmosta, kysytään nelosta, ja niin eteenpäin.

Aloittaja pelaa pöytään pienimmän korttinsa kuvapuoli ylöspäin asetettuna ja nostaa jakopakasta itselleen uuden kortin pelatun kortin tilalle. Vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle, jonka tulee pelata samaa numeroa tai suurempaa numeroa kuin pöydässä oleva kortti on. Esimerkiksi nelosen päälle saa pelata toisen nelosen, vitosen, pari seiskaa ja niin edelleen. Samaa numeroa saa laittaa useamman kortin kerrallaan, jos kyseessä on yksi tavallisista korteista. Erikoiskortteja saa laittaa vain yhden kerrallaan.

Pelin kulku

Peliä jatketaan myötäpäivään niin, että jokainen pelaa vuorollaan pöytään käyvän kortin. Jos pelaajalla ei ole sopivaa korttia, eikä hänellä ole esimerkiksi kaatokorttia tai kakkosta kädessään, hänen tulee nostaa koko avopakka itselleen. Tätä ennen hän saa kuitenkin halutessaan nostaa nostopakasta yhden kortin niin, että kaikki muut pelaajat näkevät sen. Jos tämä kortti käy pöytään, pelaaja on turvassa ja peli jatkuu. Muutoin hän joutuu nostamaan kaikki kortit itselleen, myös nostetun kortin.

Peliä jatketaan samalla tavalla niin kauan, kunnes pöydällä oleva jakopakka loppuu ja pelaajat pääsevät eroon kaikista korteistaan. Se pelaaja, jolla on viimeisenä kortteja kädessään on hävinnyt ja jäänyt paskahousuksi.

Yleisimmät tapaukset ja erikoistapaukset

Paskahousu korttipeli sisältää muutamia käänteitä, jotka jokaisen pelaajan on hyvä tietää. Tässä niistä muutamia:

  • Nosto jakopakasta pöytään: Jos pelaajalla ei ole sopivaa korttia kädessään, hän saa yrittää pelastaa tilanteen nostamalla nostopakasta päällimmäisen kortin. Jos päällimmäinen kortti sopii avopakan seuraavaksi kortiksi, peli jatkuu.

  • Pakan kaataminen: Pelaaja voi kaataa avopakan kaatokorteilla, mutta myös neljä samaa korttia kaataa pakan. Tämä tosin pätee vain tavallisiin kortteihin, eikä esimerkiksi kakkosiin. Tavallisista korteista numerot 3-9 kaatuvat kympillä ja kuvakortit J, Q ja K kaatuvat ässällä. Kaadettu pakka laitetaan pois käytöstä ja pakan kaatanut pelaaja jatkaa peliä asettamalla uuden kortin pöytään.

  • Korttien nostaminen: Pelaajat nostavat pakasta käytettyjen korttien tilalle uusia kortteja. Kortteja ei saa kuitenkaan nostaa lisää, mikäli kädessä on jo viisi korttia tai enemmän.

Miten paskahousua pelataan?

Monella pelaajalla tulee yleensä erimielisyyksiä siitä, miten paskahousua pelataan. Tämä johtuu siitä, että pelaajat ovat tottuneet erilaisiin muunnelmiin tai sääntöjen muutoksiin. Monet pelaavatkin peliä helpotettuna ja erimielisyydet pelaajien kesken tulevat usein esiin seuraavissa tapauksissa.

  • Pelin aloittaminen: Tästä on usein erimielisyyksiä pelaajien kesken. Usein peli kuitenkin aloitetaan pienimmillä mahdollisilla korteilla.

  • Kuvakorttien säännöt: Toisissa peliversioissa sallitaan kuvakorttien laittaminen jo seiskan tai sitä suuremman kortin päälle, kun taas toisissa versioissa sen saa pelata vasta kasin tai ysin päälle.

  • Kakkosen pelaaminen: Jotkut sallivat useamman kakkosen pelaamisen kerralla pöytään, kun taas jotkut ovat sitä mieltä, että niitä saa laittaa vain yhden kerrallaan.

  • Useamman korttipakan käyttö: Jotkut pelaajat ovat muokanneet sääntöjä itse ja ottaneet peliin mukaan esimerkiksi useamman korttipakan.

Korttipelit
ikoni

Paskahousun erikoiskortit

Paskahousu korttipeli toimii normaaleilla pelikorteilla, mutta näiden korttien joukosta on valittu erikoisemmin käyttäytyvät kortit. Erikoiskortteja ovat kakkonen, kymppi ja ässä. Ne jokainen toimivat omalla tavallaan, ja moni säästeleekin näitä kortteja mielellään pelin loppuun asti.

Kakkonen

Kakkonen on pelin tärkein kortti ja usein se pelaaja, joka saa haalittua useamman kakkosen itselleen, on vahvoilla. Tämä kortti käy kaikkien korttien päälle paitsi kaatokorttien. Sen päälle saa ainoastaan lyödä toisen kakkosen. Jos siis joku pelaajista lyö kakkosen pöytään, tulee seuraavan pelaajan lyödä päälle toinen kakkonen. Jos seuraavalla pelaajalla ei ole kakkosta, eikä hän saa nostettua nostopakasta kakkosta, tulee hänen nostaa koko avopakka itselleen. Huomaathan, että kakkosen päälle ei käy edes kaatokortti.

Kymppi

Kymppi on pelin kaatokortti, jolla voi kaataa kaikki tavalliset kortit kolmosesta ysiin. Kaadettu korttipino laitetaan syrjään ja pakan kaatanut pelaaja jatkaa vuoroaan ja aloittaa uuden avopakan.

Jos tyhjään pöytään lyödään kymppi, tulee seuraavan pelaajan nostaa kymppi itselleen. Hänen vuoronsa jää tässä tapauksessa muuten väliin. Kymppiä ei voi kaataa toisella kympillä tai ässällä, eikä sen päälle voi laittaa kakkosta.

Ässä

Ässä on pelin toinen kaatokortti. Tällä kortilla voi kaataa sellaisen pakan, jonka päällimmäinen kortti on kuvakortti. Muutoin se toimii täysin samoin kuin kymppi.

Miten voitat paskahousussa?

Paskahousussa tavoitteena on päästä ensimmäisenä eroon kaikista korteistaan. Pelaaja, jolle jää viimeisenä kortteja käteensä on paskahousu. Jotta pelaaja voi päästä eroon kaikista korteistaan, tulee kuitenkin nostopakan olla käytetty loppuun ensin. Kukaan ei siis voita peliä, vaikka onnistuisikin kesken kaiken käyttämään kaikki korttinsa, sillä niin kauan kun nostopakkaa on jäljellä, nostetaan käteen uudet kortit pelatuiden tilalle.

Jotta sinusta ei jäisi pelin paskahousu, kannattaa pelata hieman strategisesti. Yleisimpiä tapoja voittaa Paskahousu korttipeli ovat seuraavat:

  • Säästele kakkosia, sillä ne voivat pelastaa sinut kiperästä tilanteesta.

  • Jos sinulla on pieniä kortteja kädessäsi, pyri kaatamaan pakka ja pelaamaan ne pois.

  • Pidä silmällä sitä kuinka monta kymppiä ja ässää pelissä on jäljellä.

  • Jos sinulla on kaatokortteja, pyri käyttämään ne vasta pelin lopussa.

Korttien merkitys

Tässä pelissä kädessä olevilla korteilla on todellakin väliä, ja niiden pelijärjestystä kannattaa miettiä. Pelin kortit toimivat jokainen eri tavalla, ja jos korttien toiminnasta ei ole tietoa, ei peliä voi pelata.

Kolmonen

Pelissä kolmonen aloittaa yleensä pelin, mutta on tavallinen kortti.

Kortit 4-9

Nämä ovat aivan tavallisia kortteja, joista kannattaa kuitenkin pyrkiä eroon mahdollisimman nopeasti. Pienet kortit eivät ole tässä pelissä optimaalisia, sillä pöytään lyödään aina samaa numeroa tai suurempaa.

Kaatokortit 10 ja ässä

Kymppi kaataa kaikki tätä numeroa pienemmät kortit paitsi kakkosen. Ässällä voi puolestaan kaataa pakan, joka päällimmäinen kortti on kuvakortti J, Q tai K.

Kuvakortit J, Q ja K

Kuvakortit ovat aivan tavallisia kortteja. Niitä ei tiettyjen pelisääntöjen mukaan saa pelata seiskaa pienemmän kortin päälle. Jos siis pakan päällimmäinen kortti on 3, ei sen päälle voi lyödä kuvakorttia.

Kakkonen

Kakkonen voidaan lyödä minkä tahansa kortin päälle paitsi kaatokortin. Tämän kortin päälle voi pelata vain toisen kakkosen. Tätä korttia ei voi myöskään kaataa.

Pelivinkkejä pelaamiseen

Koska Paskahousu korttipeli on aika pitkälti strategiapeli, kannattaa harjoitella muutamia hyviä taktiikoita omien voittomahdollisuuksien nostamiseksi. Tässä on muutamia hyviä pelivinkkejä, joiden avulla nostat mahdollisuuksiasi voittaa:

  • Kerää kakkosia: Kakkosia ei kannata käyttää heti pelin alussa, vaan niitä kannattaa kerätä. Jos pienehkön avopakan päälle on laitettu kakkonen tai kakkosia, se kannattaa nostaa.

  • Vältä avopakan nostoa pelin lopulla: Kukaan pelaajista ei halua joutua tilanteeseen, jossa muiden kortit alkavat olla jo loppu, mutta itse joutuu nostamaan suuren pakan kortteja. Avopakan nosto kannattaa vain pelin alkupuoliskolla.

  • Seuraa kaatokorttien määrää: Tämä on fiksua siinä tapauksessa, että tiedät pelin lopulla, onko vastustajillasi kädessään kaatokortti vai ei.

ikoni

Kenestä tulee paskahousu?

Pelin jännittävin kysymys on aina se, kenestä tulee paskahousu. Kukaan ei varmasti halua jäädä viimeiseksi ja tulla kutsutuksi tällä nimellä. Paskahousu on se epäonnekas pelaaja, jolle jää pelin lopussa käteensä kortteja. Joissakin tapauksissa paskahousu on se, jolla on eniten kortteja kädessään, kun ensimmäinen pelaaja saa kaikki korttinsa pelattua pois. Toisissa tapauksissa peli pelataan aivan loppuun asti, niin että jäljellä on vain yksi pelaaja, jolla on kädessään kortteja.

Paskahousun muunnelmia

Paskahousu korttipeli sisältää useita erilaisia muunnelmia. Näitä erilaisia muunnelmia on syntynyt vuosien saatossa, kun pelaajat ovat vaihtaneet sääntöjä tai kokeilleet peliä omalla tavallaan. Olet ehkä kuullutkin jo joistakin pelin muunnelmista, kuten Valepaska, Pöytäpaska tai Punamusta paskahousu.

Valepaska

Jo nimestäkin voi päätellä, että tässä pelissä valehdellaan ja lujaa. Peliä pelataan muuten samalla tavalla kuin perinteistäkin versiota, mutta tässä vain aloituskortti laitetaan pöydälle oikein päin. Tämän jälkeen kortin päälle asetetaan seuraavat kortit kuvapuoli alaspäin, jolloin kortin lyövä pelaaja kertoo, mitä korttia hän on pelannut. Jos seuraava pelaaja ei usko, että pelaaja on lyönyt juuri sanomansa kortit pöytään, hän saa tarkistaa asian. Jos pelaaja ei huijannut, näin väittäneen pelaajan on nostettava koko pakka itselleen. Jos taas hän jää kiinni valheesta, joutuu hän itse nostamaan pakan.

Punamusta paskahousu

Punamusta paskahousu on muunnelma valepaskasta. Tässäkin versiossa pelataan kortit kuvapuoli alaspäin. Erityismerkitys on pelin mustilla kaatokorteilla ja kakkosilla, punaiset ässät, kympit ja kakkoset ovat tavallisia pelikortteja. Lyödessään siis kaatokortteja ja kakkosia, pelaajan on kerrottava muille, minkä värisen kortin hän pelasi. Tässä versiossa kuvakortin saa lyödä joko tyhjään pöytään tai numerokorteista seiskan tai sitä suuremman päälle.

Pöytäpaska

Pöytäpaskaan pätevät normaalit Paskahousu säännöt, mutta alussa pelaajille jaetaan neljä korttia pöydälle kuvapuoli alaspäin ja neljä korttia kuvapuoli ylöspäin. Nämä kortit saa pelata vasta, kun kädessä olevat kortit on pelattu.

Valepaska jokereilla

Valepaska jokereilla toimii samalla tavalla kuin aiemmin selitetty Valepaska, mutta mukana ovat myös jokerikortit. Ne pitää aina valehdella, ja jos jää kiinni, joutuu luonnollisesti nostamaan koko pakan itselleen.

Usein kysytyt kysymykset

Paskahousu säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, eikä sen opettelu ole vaikeaa. Tämä peli sopii hyvistä aina lapsista aikuisiin ja isovanhempiin asti.

Paskahousua voi pelata myös kahdestaan. Parhaimmillaan Paskahousu kuitenkin on, jos mukana on kolmesta viiteen pelaajaa.

Paskahousussa tavoitteena päästä eroon kaikista kädessä olevista korteista sen jälkeen, kun nostopakan kortit ovat loppuneet. Pöytään saa lyödä aina samaa tai isompaa numeroa. Se pelaaja, jolla on viimeisenä kortteja kädessään on häviäjä, eli paskahousu.