Preferenssi

Pasianssi
hertta peli

Preferenssi on Keski-Euroopasta peräisin oleva tikkipeli, jota pelataan useimmiten kolmella pelaajalla. Sen juuret juontuvat jo 1800-luvulle ja nykyään se on erityisen suosittu peli varsinkin Itä-Euroopan maissa. Vaikka pelin nimi juontaakin juurensa ranskan kielestä, tulee sen suurin pelaajakunta kuitenkin esimerkiksi Itävallasta, Unkarista, Kreikasta, Kroatiasta sekä Venäjältä. Preferenssiä pelataan 32 kortin pakalla, josta jätetään pois kaikki kortit, joiden arvo on alle 7. Pelaajat kilpailevat toisiaan vastaan keräten tikkejä ja pisteitä.

Miten Preferenssiä pelataan?

Pelin pääasiallisena tavoitteena on kerätä eniten tikkejä ja sitä pelataan 32 kortin pakalla. Mukana ovat kortit A, K, Q, J, 10, 9, 8 ja 7. Kaikki alle seiskan kortit jätetään pelin ulkopuolelle. Pelin aikana yksi pelaajista toimii pelinviejänä ja muut ovat niin kutsuttuja puolustajia. Preferenssi alkaa korttien jaolla ja tarjouskierroksella, jonka aikana kukin pelaaja tekee lupauksen siitä, montako tikkiä hän kerää pelin aikana. Tämän jälkeen peli etenee klassisena tikkipelinä ja tikin voittaa korkein kortti tai valtti pelattua maata.

Preferenssi korttipeli säännöt

Preferenssi on tikkipeli, joka sisältää korttien jakamisen, tarjousten tekemisen sekä tikin voittamisen. Siihen sisältyy monia erilaisia sääntöjä, jotka voivat hieman vaihdella pelin muunnelmasta riippuen. Tässä ovat kuitenkin pelin yleisimmät säännöt tiivistettynä:

  1. Jakaja, eli pelinviejä, jakaa jokaiselle aluksi kymmenen korttia kahden kortin erissä. Kortit jaetaan myötäpäivään. Loput kaksi korttia jaetaan leskeksi pöytään kuvapuoli alaspäin.

  2. Peli alkaa niin kutsutulla tarjouskierroksella, jonka aikana jokainen pelaaja tekee tarjouksen siitä, kuinka monta tikkiä kerää pelissä. Tarjous voi olla mitä tahansa 6-10 väliltä.

  3. Pelinviejän vastapuoli eli puolustajat lupaavat voittaa vähemmän tikkejä.

  4. Edellistä tarjousta tulee aina nostaa. On siis tarjottava suurempaa määrää tikkejä.

  5. Jos pelaaja pelaa kuitenkin misäärin, lupaa hän olla keräämättä yhtään tikkiä. Misäärissä vastapelaajat pelaavat avoimilla korteilla.

  6. Peli etenee vuoroissa ja tikin voittaa se pelaaja, joka on lyönyt pöytään korkeimman kortin pelattua maata, tai korkeimman valtin, jos valttikortti on mukana pelissä.

  7. Voittaja nostaa tikin kortit itselleen ja aloittaa seuraavan pelin.

Itävaltalaisen Preferenssin pottisäännöt

Itävaltalaisen Preferenssin pottisäännöt ovat tarpeen silloin, kun peliä pelataan rahasta tai pelimerkeistä. Jokainen pelaaja maksaa alussa saman suuruisen summan pottiin. Olisi hyvä, jos potin summa voitaisiin jakaa kymmenellä. Jaon jälkeen pelinviejä ottaa potista kymmenen yksikköä ja jokaiselle puolustajalle jaetaan yksi yksikkö per otettu tikki.

Tämän jälkeen peli etenee vaiheittain ja pelaajat saavat palkkioita tai maksavat sakkoja riippuen siitä, kuinka monta tikkiä he keräävät. Tämä on todella suosittu Preferenssin muunnelma, johon sisältyy hieman enemmän sääntöjä palkkioiden sekä sakkojen suhteen.

Preferenssi
ikoni

Miten Preferenssi korttipeli etenee?

Preferenssi etenee vaiheittain. Se alkaa korttien jakamisella, jonka jälkeen tehdään tarjoukset tikeistä, joita lähdetään tavoittelemaan. Tarjouskierroksen jälkeen varsinainen peli alkaa. Pelissä on voimassa maantuntopakko ja valttipakko, mikä tarkoittaa, että pelaajan on pelattava samaa maata tai valttia, jos heillä on sitä kädessään. Näitä ei saa pihdata.

Kierroksen tikin voittaa korkein kortti pelattua maata tai valttia, mikäli valtit ovat mukana pelissä ja voittaja aloittaa seuraavan kierroksen. Ympäripassauksen jälkeen leski kuitenkin avaa aina kaksi ensimmäistä tikkiä. Tällöin avaava kortti otetaan pöytään jääneestä pakasta, eli niin kutsutusta leskestä.

Korttien jako

Pelin alussa valitaan jakaja. Jakaja jakaa myötäpäivään 10 korttia kullekin pelaajalle. Kortit jaetaan kahden kappaleen erissä kuvapuoli alaspäin. Loppupakka, joka koostuu kahdesta kortista, laitetaan leskeksi pöytään kuvapuoli alaspäin.

Tarjouskierros

Tarjouskierroksen aikana jokainen pelaaja tekee tarjouksen siitä, kuinka monta tikkiä hän kerää pelissä. Edellistä tarjousta on aina korotettava, eli on tarjottava suurempaa määrää tikkejä. Tämän kierroksen aikana on myös mahdollista tarjota misääriä, mikä on lupaus siitä, että pelaaja ei ota ollenkaan tikkejä.

Vistaus

Vistaus tarkoittaa sitä, että pelaaja tarjoaa pienempää määrää tikkejä kuin pelinviejä. Mikäli vain yksi pelaaja vistaa, pelaa hän yksin pelinviejää vastaan, mutta jos molemmat pelaajat tekevät tämän, pyrkivät he keräämään yhdessä tietyn määrän tikkejä.

Vinkit Preferenssin voittamiseen

Voittaakseen pelaajat pyrkivät saamaan mahdollisimman paljon pisteitä. Pisteitä syntyy kun pelaaja kerää tarjoamansa määrän tikkejä. On olemassa tiettyjä hyödylliseksi todettuja strategioita, joita kannattaa noudattaa pelin aikana. On aina hyvä keskittyä peliin huolella ja seurata pelattuja kortteja sekä vastustajien siirtoja. Tämä voi auttaa ennakoimaan pelin kulkua ja mahdollista lopputulosta.

skip bo

Kuinka pisteet lasketaan?

Pelikierroksen päätyttyä lasketaan pelaajien keräämät pisteet. Pisteenlaskussa pisteet voidaan yleisesti jakaa kolmeen erilaiseen kategoriaan.

Pulja-pisteet

Pulja-pisteet syntyvät, jos pelaaja onnistuu keräämään saman maan kaikki kortit itselleen. Nämä voivat antaa pelaajalle jopa 100 pistettä.

Kekopisteet

Kekopisteet muodostuvat, kun pelaaja saa tikkejä alussa tarjoamansa määrän. Useimpien sääntöjen mukaan yhdestä tikistä saa 90 pistettä.

Vistipisteet

Osa Preferenssin muunnelmista sisältää vistipisteitä. Näitä jaetaan vistaajille, jos he onnistuvat voittamaan riittävän määrän tikkejä. Jokaisesta tikistä vistaaja saa saman verran pisteitä kuin mitä pelinviejä saisi onnistuessaan Pulja-pisteitä.

Pisteenlasku pelin lopussa

Kun pelikierros päättyy, lasketaan jokaisen pelaajan pisteet. Ne pelaajat, jotka ovat tehneet tarjouksensa mukaisen määrän tikkejä saavat pisteitä tämän mukaan. Ne pelaajat, jotka eivät onnistuneet tarjouksessaan, menettävät pisteitä. Pelin voittaa se pelaaja, joka pääsee tavoitepisteisiinsä tai kerää eniten pisteitä, mikäli tavoitteen saavuttaneita pelaajia on useampia.

Korttipelin muunnelmia

Preferenssistä, ihan kuin useimmista korttipeleissä, on erilaisia muunnelmia eri alueilla. Eri muunnelmien säännöt eroavat hieman toisistaan esimerkiksi pisteenlaskun ja pelin päättymisen suhteen.

Pelaa mobiilissa

Preferenssin suosion ansiosta se on löytänyt tiensä myös digimaailmaan. Nykyään pelistä onkin useita erilaisia digitaalisia versioita, joita voidaan pelata vaikkapa oman älypuhelimen avulla. Vaikka peli onkin ehkäpä parhaimmillaan kasvokkain, mobiilissa pelaaminen tuo omanlaistaan vapautta Preferenssin pelaamiseen. Se nimittäin mahdollistaa pelaamisen missä ja milloin tahansa, sillä pelaaminen onnistuu myös silloin, kun muita pelaajia ei ole ympärillä. Tämä pelimuoto onkin nykyään todella suosittu vaihtoehto monien pelaajien keskuudessa.

ikoni

Yhteenveto Preferenssi korttipelistä

Preferenssi on mielenkiintoinen ja viihdyttävä korttipeli, jota pelataan useimmiten kolmen pelaajan porukalla. Siinä päästään yhdistelemään strategista ajattelua, omaa älyä sekä tuuria. Sen pääasiallisena tavoitteena on voittaa kierroksia ja kerätä mahdollisimman paljon pisteitä itselleen. Pelistä on useita erilaisia muunnelmia ja pisteenlasku sekä pelinkulku vaihtelevat hitusen pelatusta versiosta riippuen. Nykyään tätä suosittua peliä voidaan pelata kasvotusten tai vaikkapa mobiililaitteiden, kuten älypuhelimien ja tablettien, välityksellä.