Carcassonne lautapeli on yksi 2000-luvun suosituimmista pelijulkaisuista. Heti julkaisunsa jälkeen vuonna 2004 se voitti Vuoden peli -palkinnon ja siitä tuli yksi suomalaisten suosikkipeleistä. Nimensä tämä peli saa Etelä-Ranskassa sijaitsevasta keskiaikaisesta linnasta, joka on Unescon maailmanperintölistalla. Pelissä onkin tarkoituksena rakentaa keskiaikaista kaupunkia, joka viittaa juuri tähän ranskalaiseen kohteeseen.
Carcassonne lautapelin säännöt vaativat jonkin verran opettelua ensikertalaisilta, mutta pelin juoneen pääsee kiinni melko nopeasti. Pelissä on tarkoitus rakentaa keskiaikaista kaupunkia, jossa on teitä, peltoja, luostareita ja kaupungin muureja. Kullakin pelaajalla on käytössään joukko seuraajia eli meeplejä, jotka he voivat asetella laatoille tuomaan pisteitä. Jos pelaaja saa pelissä rakennettua yhden alueen valmiiksi, hän saa pisteitä sen mukaan, kuinka suuri alue on kyseessä. Pisteet vie se pelaaja, jolla on eniten seuraajia kyseisellä alueella. Valmistuneelta alueelta siirretään seuraajat takaisin omiin reserveihinsä.
Seuraajia ei saa kuitenkaan pelata sellaiselle alueelle, jossa on jo nappuloita, oli ne sitten omia tai vastustajan. Tähän on kuitenkin olemassa helppo ratkaisu. Pelaaja saa rakentaa kyseisen alueen viereen oman alueensa, jonka voi sitten yhdistää tähän toiseen alueeseen hieman myöhemmin.
Carcassonne peli aloitetaan hyvin nopeilla alkuvalmisteluilla, joiden jälkeen pääsee jo itse pelin pariin. Carcassonne lautapelin alkuvalmistelut ovat seuraavat:
Kaikki seuraajat jaetaan pelaajien kesken tasan.
Laatat sekoitetaan ja asetetaan pelipöydälle kuvapuoli alaspäin.
Peli voi alkaa.
Carcassonne peli etenee seuraavasti:
Kukin pelaaja nostaa vuorollaan yhden laatan pöydällä olevasta kasasta.
Pelaaja asettaa laatan pöydälle niin, että se sopii yhteen muiden pöydällä olevien laattojen kanssa. Kaikkien laatan reunojen tulee sopia yhteen siihen kohtaan, johon se laitetaan.
Pelaajat voivat vuorollaan asetella seuraajiaan teille, kaupunkeihin, luostareihin tai pelloille, mikäli niissä ei vielä ole nappuloita.
Kun yksi alue valmistuu, siinä olevat seuraajat palautuvat omistajalleen, joka saa alueesta pisteitä.
Kun kaikki laatat on pelattu, peli päättyy ja pelaajat laskevat pisteet. Eniten pisteitä saanut pelaaja voittaa.
Pelaajat voivat rakentaa pelissä luostarin. Tämä on hieman monimutkaisempi rakennelma kuin moni muu pelissä olevista rakennelmista. Se tulee sijoittaa pelipöydälle huolella, sillä se valmistuu vain, jos sen ympärille saa kaikki tarvittavat kahdeksan laattaa. Kun luostari on valmis, pelaaja saa siitä yhdeksän pistettä, ja hän voi palauttaa seuraajat reserveihinsä.
Pelaajat rakentavat Carcassonne pelissä myös suuria kaupunkeja. Kukin kaupunki on merkitty omalla vaakunallaan. Yhdessä kaupungissa voi olla sen valmistumisen aikana useampia eri seuraajia. Se pelaaja, jolla on eniten seuraajia valmistuneessa kaupungissa, saa pisteet itselleen. Jokaisesta kaupungista saa kaksi pistettä laattaa kohden sekä lisäpisteitä tulee siinä olevista vaakunoista.
Carcassonne pelissä on mahdollisuus käyttää erilaisia strategioita hyödykseen. Pelaaja voi esimerkiksi keskittyä joko hyökkäävään tai puolustavaan pelityyliin. Jos pelaaja saa toisen pelaajan kaupungin tai tien viimeisteltyä, tuo se molemmille pisteitä, mutta jos pelaaja pelaa puolustavalla pelityylillä, hän pyrkii siihen, ettei vastustaja kerää kovin suurta pistepottia itselleen.
Kentät ovat yksi Carcassonne lautapelin osa-alueista. Ne kuitenkin pisteytetään vasta pelin lopussa. Pelaajat voivat asettaa omat seuraajansa sellaisille pelloille eli kentille, joilla ei ole vielä yhtään seuraajaa. Kentät pisteytetään sen mukaan kuinka monta valmistunutta kaupunkia niiden rajalla on.
Carcassonne pelissä kullakin pelaajalla voi olla useita alaisia, eli seuraajia yhdellä kohteella. Näitä seuraajia voidaan kutsua kaupunginosasta riippuen esimerkiksi ritareiksi, maanviljelijöiksi ja maantierosvoiksi.
Useampien eri seuraajien saaminen samaan kohteeseen onnistuu niin, että pelaaja yhdistää eri alueita yhdeksi isommaksi alueeksi laattojen avulla. Jos esimerkiksi kaksi eri pelaajaa on asettanut seuraajansa kahdelle eri kaupunkilaatalle, ja myöhemmin joku yhdistää nämä laatat, kummankin pelaajan seuraajat hallitsevat yhdessä isompaa kaupunkia. Se pelaaja, jolla on enemmän seuraajia kyseisellä alueella, saa pisteet itselleen.
Carcassonne lautapelin on suunnitellut Klaus-Jürgen Wrede 1990-luvun paikkeilla. Peli kuitenkin julkaistiin ensimmäisen kerran Saksassa vuonna 2000. Carcassonne perustuu Etelä-Ranskassa sijaitsevaan historialliseen Carcassonnen kaupunkiin, joka tunnetaan upeista keskiaikaisista linnoituksista.
Vuonna 2001 Carcassonne voitto Saksassa Vuoden peli -palkinnon, ja sama tapahtui pari vuotta myöhemmin Suomessa. Se onkin yksi 2000-luvun palkituimmista lautapeleistä.
Jotta Carcassonne laitapelissä voisi voittaa, tulee pelaajan osata tehdä strategisia liikkeitä sekä seurata vastustajien peliä tarkasti pelin aikana. Tässä on vinkit, joiden avulla Carcassonne voidaan voittaa helpommin:
Pidä huolta siitä, että sinulla on aina tarpeeksi seuraajia. Muista palauttaa ne takaisin omaan reserviinsä heti alueen valmistuttua.
Rakenna suuria kaupunkeja ja pitkiä teitä viisaasti, sillä vaikka ne voivat tuoda paljon pisteitä kerralla, ne ovat myös riskialttiita.
Maanviljelijät voivat tuoda sinulle paljon pisteitä pelin lopussa, mutta kannattaa miettiä tarkkaan, kuinka paljon niitä voi laittaa, sillä ne pysyvät paikoillaan loppuun asti.
Carcassonne päättyy siihen, kun kaikki laatat on käytetty. Lopuksi jokainen pelaaja laskee omat pisteensä. Pisteet lasketaan seuraavasti:
Keskeneräiset tiet ja kaupungit: yksi piste laattaa kohden ja jokaisesta vaakunasta yksi lisäpiste
Keskeneräiset luostarit: Yksi piste jokaisesta luostarin vieressä olevasta laatasta.
Kentät ja maanviljelijät: Jokainen maanviljelijä saa kolme pistettä jokaisesta valmistuneesta kaupungista, johon hänen kenttänsä liittyy.
Eniten pisteitä kerännyt pelaaja on Carcassonne lautapelin voittaja.
Carcassonne lautapeli on saanut vuosien varrella runsaasti lisäosia. Peliin on mahdollista ostaa muun muassa seuraavat lisäosat:
Carcassonne: Kirkot ja kievarit -lisäosa
Carcassonne: Kirjurit ja kauppiaat -lisäosa
Carcassonne: Kärryt ja kartanot -lisäosa
Carcassonne: Pedot ja paimenet -lisäosa
Carcassonne: Lohikäärme ja linnanneito -lisäosa
Lisäksi peliin on saatavilla minilisäosia, joita ovat muun muassa seuraavat:
Carcassonne: Liiturit -minilisäosa
Carcassonne: Viestit -minilisäosa
Carcassonne: Lossit -minilisäosa
Carcassonne: Kaivokset -minilisäosa
Carcassonne: Noidat -minilisäosa
Carcassonne: Rosvot -minilisäosa
Innokkaimmat Carcassonnen pelaajat voivat hankkia myös Carcassonne Big Box -pakkauksen. Carcassonne Big Box nimittäin sisältää sekä peruspelin että kaksi ensimmäistä lisäosaa, eli Kirkot ja kievarit sekä Kirjurit ja kauppiaat.
Carcassonne tarkoittaa Etelä-Ranskassa sijaitsevaa historiallista Carcassonnen linnoituskaupunkia, joka on nykyisin Unescon maailmanperintökohde.
Kyllä voi. Carcassonnea voi pelata myös kahdestaan, sillä peli sopii hyvin myös pienemmällä joukolla pelattavaksi.