Bridge on erittäin kiehtova korttipeli, joka yhdistelee taitoa, strategiaa sekä yhteistyötä. Tämä neljän pelaajan voimin pelattava peli jakautuu kahteen pariin, jotka kilpailevat toisiaan vastaan. Bridgen juuret ulottuvat 1900-luvun alkuun, ja se on sittemmin kehittynyt yhdeksi maailman tunnetuimmista korttipeleistä. Bridgeä pelataan ahkerasti myös Suomessa, vaikka sen suosio ja tunnettuus eivät ehkä olekaan ihan samaa tasoa, kuin esimerkiksi Amerikassa. Tässä artikkelissa tutustumme kuitenkin tähän mielenkiintoiseen korttipeliin.
Bridge on niin kutsuttu trick-taking-peli, jossa pelaajat pyrkivät voittamaan tikkejä ja täyttämään tarjouksessa sovitun tavoitteen. Peli koostuu kahdesta erillisestä päävaiheesta: tarjouskierroksesta ja varsinaisesta pelivaiheesta. Tarjousvaiheessa parit viestivät keskenään korteistaan ja sopivat pelattavan “sopimuksen”. Pelivaiheessa yksi pelaajista toimii niin kutsuttuna pelinviejänä, ja hänen parinsa kortit asetetaan pöydälle kaikkien nähtäväksi. Peli etenee vuoroissa 13:een tikkiin asti.
Tämä peli voi alkuun vaikuttaa hieman monimutkaiselta, mutta sen oppii muutaman pelatun kierroksen jälkeen. Jos bridge ei kuitenkaan syystä tai toisesta sytytä, lisää korttipelejä löydät esimerkiksi internetin ihmeellisestä maailmasta. Korttipelien parissa tarjolla on lukemattomia vaihtoehtoja, joista voit valita mieleisesi.
Kuten todettu, bridgen säännöt voivat aluksi tuntua hieman monimutkaisilta, mutta ei hätää. Mitään rakettitiedettä ne eivät ole. Säännöt ovat itse asiassa varsin loogiset ja nopeasti opittavissa. Pelin ydinidea on voittaa tikkejä ja täyttää tarjouksessa sovittu tavoite. Jokaisella pelaajalla on kädessään 13 korttia, ja pelivuorot etenevät myötäpäivään.
Kortteja lyödään pöytään vuorollaan, ja pelaajan on seurattava aiemmin pelattua maata, jos mahdollista. Jos pelaajalla ei ole pyydettävää maata, voi hän pelata minkä tahansa käsikorteistaan. Valttimaa määräytyy tarjouskierroksen perusteella, ja valttikortit voittavat muiden maiden kortit.
Peli alkaa istumajärjestyksen sopimisella; parit istuvat aina vastakkain. Kun sitten on asetuttu aloilleen, lähtee peli käyntiin tarjouskierroksella, jonka jälkeen siirrytään varsinaiseen pelivaiheeseen. Pelinviejän vasemmalla puolella istuva pelaaja tekee aloituslyönnin, minkä jälkeen “lepääjän” eli pelinviejän parin kortit asetetaan pöytään. Pelinviejä pelaa sekä omia että lepääjän kortteja, kun taas puolustajat pelaavat omia korttejaan. Peli etenee tikki kerrallaan, kunnes kaikki 13 tikkiä on pelattu.
Bridgeä pelataan perinteisellä 52 kortin pakalla ilman jokereita. Ennen pelin alkua kortit sekoitetaan huolellisesti ja jaetaan pelaajille yksi kerrallaan myötäpäivään, kunnes jokaisella on 13 korttia. Pelaajat voivat tässä vaiheessa järjestää korttinsa maittain arvojärjestykseen, mikä helpottaa pelaamista. Korttien jaon aikana on hyvä muistaa pitää naama peruslukemilla, jotta vastustajat eivät saa vihiä kädestäsi. Bridge on peli, jossa huonokin käsi voi olla arvokas, jos sen vain osaa pelata oikein.
Tarjouskierros on bridgen sydän ja sielu. Tässä vaiheessa parit kommunikoivat koodikielellä korteistaan ja yrittävät löytää parhaan mahdollisen sopimuksen. Tarjoukset tehdään numeroilla 1-7 ja mailla (pata, hertta, ruutu ja risti). Esimerkiksi “3 herttaa” tarkoittaa lupausta ottaa yhdeksän tikkiä hertta valttina. Muista, että tarjouskierroksella bluffaaminen on kiellettyä!
Jos haluat parantaa bridge-taitojasi, kannattaa hyödyntää muutamia hyväksi todettuja vinkkejä:
Opettele tarjoussysteemi perusteellisesti parisi kanssa, jotta kommunikointi sujuu mutkattomasti.
Laske tikkejä ja seuraa peliä tarkasti.
Kommunikoi parisi kanssa tehokkaasti pelin aikana.
Treenaa, treenaa ja treenaa – bridge on taitopeli, joka kehittyy ajan myötä.
Älä lannistu tappioista, sillä niistä oppii yleensä eniten.
Bridgen pisteidenlasku voi tuntua alkuun todella vaikealta, mutta ei hätää. Perusidea on kuitenkin yksinkertainen; saat pisteitä täyttämällä lupauksesi. Pisteitä syntyy myös ylimenneistä tikeistä. Jos et puolestaan pysty täyttämään antamaasi lupausta, vastustajat saavat pisteitä. Pisteytys vaihtelee sen mukaan, missä vyöhykkeessä ollaan. Vyöhykkeet ovat erityisiä tiloja, jotka vaikuttavat oleellisesti pelin pisteidenlaskuun, ja niihin kannattaakin paneutua huolella etukäteen. Näiden opettelussa voi nimittäin vierähtää pieni tovi. Bridgessä on myös useita erilaisia pelimuotoja, jotka eroavat toisistaan pisteiden laskemisen kannalta.
Bridgessä on lukuisia erilaisia tarjousjärjestelmiä, kuten luonnollinen tarjous, precision sekä acol. Nämä järjestelmät ovat kuin eri kieliä, joilla kommunikoit peliparisi kanssa. Valitkaa siis sellainen järjestelmä, joka sopii teille kaikista parhaiten, ja jonka tunnette kuin omat taskunne. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että hyvä kommunikointi ja ymmärrys ovat tärkeämpiä kuin yksikään järjestelmä ja sen tarkat ohjeet. Varmistakaa siis, että ymmärrätte toisianne myös sanattomassa kommunikoinnissa, sillä se on avain bridgessä menestymiseen.