Uno

uno
Uno

Uno on korttipeli, jossa on yksinkertaiset säännöt ja jota pelataan nopealla tempolla. Siinä on tavoitteena päästä eroon kaikista kädessä olevista korteista. Kortteja lyödään pöytään aina samaa väriä, kuviota tai numeroa kuin edellinen kortti. Pelissä käytetään neljän värisiä, erikuvioisia ja erinumeroisia kortteja. Pakkaan kuuluu myös erikoiskortteja.

Uno voi olla erinomaisen hyvä vaihtoehto perheen kanssa pelattavaksi, koska se on niin helppo oppia. Uno sopii loistavasti myös kavereiden kanssa pelattavaksi. Tänä päivänä Unoa löytyy myös netistä pelattavana versiona.

ikoni

Uno-korttipelin säännöt

Pelin alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan seitsemän korttia. Sitten pakasta nostetaan yksi kortti, ja tämä kortti käännetään aloituskortiksi. Aloituskortti toimii vihjeenä siitä, millainen kortti pitää pelata seuraavaksi. Jos tämä aloituskortti on esimerkiksi keltainen numero 4, seuraavan pelaajan täytyy pelata joko keltainen kortti tai numero 4. Jos pelaajalla ei satu olemaan kädessä sopivaa korttia, hänen täytyy nostaa uusi kortti pakasta, ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Tämän jälkeen pelaajat vuorottelevat lyömällä pöytään kortteja, jotka vastaavat edellisen pelaajan korttia joko värin, kuvion tai numeron puolesta. Uno-korttipelissä on myös erikoiskortteja, jotka muuttavat pelin kulun kokonaan. Ne ovat seuraavat:

 • Ohituskortti. Kun tämän lyö pöytään, seuraava pelaaja menettää vuoronsa. Jos pelaajia on vain kaksi, ohituskortilla saa itselleen uuden vuoron.

 • Suunnanvaihtokortti. Tämä kortti kääntää pelijärjestyksen toiseen suuntaan. Pelatessa kahdestaan toimii samalla tavalla kuin ohituskortti.

 • Nosta kaksi -kortti. Tämän kun lyö pöytään, seuraavana vuorossa oleva menettää vuoronsa ja joutuu lisäksi ottamaan pakasta kaksi korttia.

 • Jokerikortti. Tällä kortilla saa määrätä seuraavaksi pelattavan värin.

 • Nosta 4 -jokerikortti. Tällä kortilla seuraava pelaaja menettää vuoronsa ja joutuu ottamaan pakasta ylimääräiset neljä korttia. Lisäksi kortin lyönyt pelaaja määrää seuraavaksi pelattavan värin.

Uno päättyy, kun joku pelaajista pääsee eroon kaikista korteistaan. Voittaakseen pelaajan täytyy kuitenkin laittaa viimeinen korttinsa keskelle pelipöytää ja huutaa samalla hetkellä ”Uno”. Jos hän unohtaa huutamisen tai joku toinen pelaaja huomaa, että tällä pelaajalla on kädessä enää vain yksi kortti eikä hän huuda ”Uno”, pelaajaa rangaistaan siten, että hän joutuu nostamaan kaksi uutta lisäkorttia.

Kun joku huutaa onnistuneesti ”Uno”, peli päättyy siihen. Hävinneiden pelaajien korttien arvot lasketaan yhteen, ja voittanut pelaaja saa ne kaikki. Muille ei tule mitään pisteitä. Pisteitä kertyy seuraavasti: numerokortista saa pisteistä lukunsa mukaan, ohituskortista 20, suunnanvaihtokortista 20, nosta kaksi -kortista 20, jokerikortista 50 ja nosta 4 -jokerikortista 50. Pisteiden laskua ja pelikierroksia jatketaan niin kauan, kunnes joku onnekas saavuttaa 500 pistettä.

Suosittuja muunnelmia

Suosittu muunnelma on kääntää Unon pistelasku toisin päin. Tässä versiossa voittaja saakin nolla pistettä, ja häviäjille lasketaan käteen jäljelle jääneiden korttien pisteet. Se, jolle tulee ensimmäisenä täyteen 500 pistettä, häviää pelin. Tässä vaiheessa joko tämä hävinnyt pelaaja putoaa jatkosta ja muut jatkavat. Tai sitten voidaan sopia, että voittaja on se, jolla on tässä vaiheessa vähiten pisteitä.

Huijaus-Uno on haastava ja hauska muunnelma perinteisestä Uno-pelistä. Tässä pelissä kortti lyödään pöytään selkäpuoli ylöspäin. Samalla kerrotaan muille, mikä kortti se on. Seuraava pelaaja arvaa, puhuuko pelaaja totta vai huijaako hän. Jos ei huijaa, arvaaja joutuu nostamaan kaksi korttia. Jos huijaa, huijaaja joutuu nostamaan kaksi ja ottamaan myös lyömänsä kortit.

Strategioita ja vinkkejä Uno-peliin

Uno on todella nopea peli, joten siinä pitää olla koko ajan tarkkana. Unossa tarvitaan onnea, mutta strategioitakin voi kehitellä ja käyttää. Seuraavassa muutamia strategioita ja vinkkejä taktikointiin:

 • Pidä silmällä vastustajien kortteja. Yritä seurata, mitä kortteja muilla pelaajilla on kädessään. Tämä auttaa sinua arvioimaan, millä väreillä ja numeroilla voit vaikeuttaa heidän vuorojaan.

 • Käytä erikoiskortteja taktisesti. Suunnanvaihto-, lisävuoro- ja muut toimintakortit voivat muuttaa pelin kulkua tehokkaasti. Käytä niitä strategisesti esimerkiksi hidastamaan voittavan pelaajan etenemistä tai siirtämään vuoroa itsellesi edulliseen aikaan.

 • Älä paljasta suunnitelmiasi. Jos tiedät, että vastustajilla on mahdollisuus kääntää pelin suunta, yritä olla näyttämättä, että tiedät sen. Älä välttämättä pelaa heti kaikista edullisinta korttia, vaan pidä yllä epävarmuutta.

 • Huomaa, kun vastustajilla on vähän kortteja. Jos huomaat, että jollain pelaajalla on vain muutama kortti jäljellä, yritä käyttää ”Nosta 2” tai ”Nosta 4” -korttia heitä vastaan.

 • Tiedä, milloin huutaa ”Uno!”. Muista huutaa ”Uno!” ennen kuin pelaat viimeisen korttisi. Jos unohdat sen, vastustajat rankaisevat sinua.

 • Pelaa riskillä, kun se on tarpeen. Joskus on kannattavaa ottaa riski ja pelata kortti, joka voi kääntää pelin suunnan ja haastaa vastustajat. Ole kuitenkin valmis ottamaan vastuu seurauksista.

 • Mukaudu sääntöihin. Toisilla on omat sääntönsä ja muunnelmansa Unoon. Jos pelaat sellaisessa porukassa, ole valmis mukautumaan näihin sääntöihin ja etsi niistä uusia mahdollisuuksia strategioidesi hyödyntämiseen.

Monen pelaajan Uno-peli

Joukkue-Uno on hauska ja strateginen muunnelma perinteisestä Uno-pelistä. Tämä peli on tarkoitettu pelaajapareille, jotka muodostavat joukkueita ja työskentelevät yhdessä voittaakseen vastustavat joukkueet. Peliä pelataan samoilla säännöillä kuin tavallista Unoa. Tähän Unoon saa mukaan isommankin porukan, kun pelaajia voi olla tuplasti enemmän.

Digitaalisia Uno-pelejä voi myös pelata monen pelaajan pelinä. Yhdessä voidaan siis pelata, vaikka perheenjäsenet tai kaverit olisivat fyysisesti etäällä toisistaan. Tai moninpelin voi aloittaa ihan uusien tuttavuuksien kanssa.

Hauskanpitoa perheen parissa

Kun perhe kokoontuu Uno-pelin ääreen, hauskempaa hommaa on vaikea keksiä. Uno-huudot ja ja nauru saavat naapuritkin hymyilemään seinän toisella puolella, sen verran lähtee ääntä Uno-pelistä. Uno on peli, johon on vaikea kyllästyä. Hauskuutensa ja helppoutensa takia se sopii kaikenikäisille pelaajille – siksi se on täydellinen peli perheen kesken pelattavaksi. Tässä pelissä on hauskaa niin mummoilla kuin lapsilla.

Digitaaliset alustat

Uno-pelin nettiversioita voi pelata monella erilaisella digitaalisella alustalla. Monet pelisovellukset, pelipalvelut ja verkkosivustot tarjoavat tilaisuuden pelata Uno-peliä kavereiden, perheenjäsenten tai ihan kenen vaan vastustajan kanssa verkon välityksellä. Tähän Unoon tarvitaan vain nettiyhteys ja sopiva laite, kuten tietokone, älypuhelin tai tabletti.

Digitaaliset alustat ovat mukavia myös siksi, että Uno-peliä voi halutessaan pelata myös yksin tietokonetta tai älypuhelinta vastaan. Näppärä vaihtoehto silloin, kun ei ole muuta seuraa.

Uno

Usein kysytyt kysymykset

Uno-pelin perussäännöt ovat helpot. Pelaajat yrittävät päästä eroon kaikista korteistaan lyömällä pöytään samanvärisiä, samaa kuvioita tai samaa numeroa olevia kortteja. Unoon liittyy myös erikoiskortteja, kuten suunnanvaihto- ja nostokortteja, joilla muutetaan peruspelin kulkua. Unon voittaja on se pelaaja, joka ensimmäisenä pääsee eroon korteistaan huutaen samalla ”Uno”.

Uno-pelistä on olemassa muunnelmia, jotka poikkeavat hieman perinteisistä säännöistä. Muunnelmissa voi olla erilaista pisteiden laskemista, joukkueita tai erikoissääntöjä.

Turnauksia voit etsiä netistä. Jos et löydä sopivaa, voit pistää turnauksen pystyyn myös itse.