Uno

uno
Uno

Uno on korttipeli, jossa on yksinkertaiset säännöt ja jota pelataan nopealla tempolla. Siinä on tavoitteena päästä eroon kaikista kädessä olevista korteista. Kortteja lyödään pöytään aina samaa väriä, kuviota tai numeroa kuin edellinen kortti. Pelissä käytetään neljän värisiä, erikuvioisia ja erinumeroisia kortteja. Pakkaan kuuluu myös erikoiskortteja.

Uno voi olla erinomaisen hyvä vaihtoehto perheen kanssa pelattavaksi, koska se on niin helppo oppia. Uno sopii loistavasti myös kavereiden kanssa pelattavaksi. Tänä päivänä Unoa löytyy myös netistä pelattavana versiona.

Mikä on Uno?

Uno on todella rakastettu korttipeli, jota pelataan tyypillisesti 2-10 pelaajan porukassa. Sen menestystarina alkoi 1970-luvun alkupuoliskolla Yhdysvalloissa, josta se levisi nopeasti maailmanlaajuiseen suosioon. Nykyään tämän pelin oikeudet omistaa pelijätti Mattel, ja se on levinnyt useisiin eri valtioihin.

Pelaaminen tapahtuu juurikin tätä peliä varten kehitetyllä erityisellä Uno-pakalla, joka koostuu neljästä eri väristä sekä numeroista. Lisäksi pakka sisältää tiettyjä erikoiskortteja, jotka tuovat Unon pelaamiseen jännittäviä mahdollisuuksia taktikointiin. Näiden korttien avulla on mahdollista häiritä muiden pelaajien peliä sekä niin sanotusti “hämmentää pakkaa”. Uno on hauska ja yksinkertainen peli, jonka pääideana on olla ensimmäinen pelaaja, joka pääsee eroon kädessään olevista korteista.

Miten Unoa pelataan?

Unoa pelataan tyypillisesti useamman pelaajan porukassa, mutta se soveltuu myös kaksinpeliksi. Peli alkaa korttien jakamisella, jonka aikana jokainen pelaaja saa käteensä seitsemän korttia. Jäljelle jäävät kortit asetetaan pelipöydän keskelle nostopakaks,i ja tämän pakan päällimmäinen kortti asetetaan aloituskortiksi. Erikoiskortit eivät voi kuitenkaan aloittaa Unoa, joten jos tällainen nousee pakasta, on se laitettava takaisin ja nostettava uusi kortti.

Pelin aloittaa jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja, joka lyö pöytään aloituskortin kanssa joko samanvärisen tai -arvoisen kortin. Pakassa on mukana myös mustia jokereita, jotka on mahdollista pelata minkä tahansa kortin päälle. Kun aloittava pelaaja on tehnyt siirtonsa, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalla, ja peli etenee tätä rataa.

Jos joku pelaajista tulee tilanteeseen, missä yksikään omista korteista ei ole pelattavissa, ottaa hän yhden kortin nostopakasta. Tämä toivon mukaan auttaa tekemään siirron. Muussa tapauksessa vuoro siirtyy seuraavalle. Kun sitten päästään niin pitkälle, että yhdellä pelaajista on enää yksi kortti kädessään, on hänen kajautettava ilmoille Uno-huudahdus, joka varoittaa muita pelaajia siitä, että hän on lähellä voittoa. Tämä sääntö kannattaa muistaa, sillä jos se unohtuu, joutuu pelaaja nostamaan itselleen kaksi ylimääräistä korttia.

Uno-peli päättyy siihen, kun yksi pelaajistaan on saanut pelattua kaikki kädessään olevat kortit. Tämä pelaaja on Unon voittaja.

Kuinka peli etenee?

Uno etenee vuoroissa, joiden aikana pelaajat lyövät pöytään edeltävää korttia vastaavan värin tai numeron (tai mahdollisen erikoiskortin). Peli jatkuu tätä rataa aina siihen saakka, kunnes yksi pelaajista onnistuu pääsemään eroon kaikista kädessään olevista korteista, voittaen pelin.

ikoni

Uno-korttipelin säännöt

Pelin alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan seitsemän korttia. Sitten pakasta nostetaan yksi kortti, ja tämä kortti käännetään aloituskortiksi. Aloituskortti toimii vihjeenä siitä, millainen kortti pitää pelata seuraavaksi. Jos tämä aloituskortti on esimerkiksi keltainen numero 4, seuraavan pelaajan täytyy pelata joko keltainen kortti tai numero 4. Jos pelaajalla ei satu olemaan kädessä sopivaa korttia, hänen täytyy nostaa uusi kortti pakasta, ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Tämän jälkeen pelaajat vuorottelevat lyömällä pöytään kortteja, jotka vastaavat edellisen pelaajan korttia joko värin, kuvion tai numeron puolesta. Uno-korttipelissä on myös erikoiskortteja, jotka muuttavat pelin kulun kokonaan. Ne ovat seuraavat:

  • Ohituskortti. Kun tämän lyö pöytään, seuraava pelaaja menettää vuoronsa. Jos pelaajia on vain kaksi, ohituskortilla saa itselleen uuden vuoron.

  • Suunnanvaihtokortti. Tämä kortti kääntää pelijärjestyksen toiseen suuntaan. Pelatessa kahdestaan toimii samalla tavalla kuin ohituskortti.

  • Nosta kaksi -kortti. Tämän kun lyö pöytään, seuraavana vuorossa oleva menettää vuoronsa ja joutuu lisäksi ottamaan pakasta kaksi korttia.

  • Jokerikortti. Tällä kortilla saa määrätä seuraavaksi pelattavan värin.

  • Nosta 4 -jokerikortti. Tällä kortilla seuraava pelaaja menettää vuoronsa ja joutuu ottamaan pakasta ylimääräiset neljä korttia. Lisäksi kortin lyönyt pelaaja määrää seuraavaksi pelattavan värin.

Uno päättyy, kun joku pelaajista pääsee eroon kaikista korteistaan. Voittaakseen pelaajan täytyy kuitenkin laittaa viimeinen korttinsa keskelle pelipöytää ja huutaa samalla hetkellä ”Uno”. Jos hän unohtaa huutamisen tai joku toinen pelaaja huomaa, että tällä pelaajalla on kädessä enää vain yksi kortti eikä hän huuda ”Uno”, pelaajaa rangaistaan siten, että hän joutuu nostamaan kaksi uutta lisäkorttia.

Kun joku huutaa onnistuneesti ”Uno”, peli päättyy siihen. Hävinneiden pelaajien korttien arvot lasketaan yhteen, ja voittanut pelaaja saa ne kaikki. Muille ei tule mitään pisteitä. Pisteitä kertyy seuraavasti: numerokortista saa pisteistä lukunsa mukaan, ohituskortista 20, suunnanvaihtokortista 20, nosta kaksi -kortista 20, jokerikortista 50 ja nosta 4 -jokerikortista 50. Pisteiden laskua ja pelikierroksia jatketaan niin kauan, kunnes joku onnekas saavuttaa 500 pistettä.

Unon erikoiskortit

Uno sisältää erilaisia erikoiskortteja, joiden ansiosta tässä pelissä päästään myös taktikoimaan. Niiden avulla peliin saadaan jännittäviä käänteitä, ja pelin ennakoiminen muuttuu haastavammaksi. Unon erikoiskortit ovat:

  • Suunnanvaihtokortti, joka muuttaa pelisuunnan.

  • Ohituskortti, joka pelattuna aiheuttaa seuraavan pelaajan vuoron menetyksen.

  • Nosta 2 -kortti, joka pelattuna vaatii seuraavaa pelaajaa nostamaan kaksi korttia pakasta.

  • Nosta 4 -kortti, joka pelattuna vaatii seuraavaa pelaajaa nostamaan neljä korttia pakasta.

Lisäksi mukana on mustia jokerikortteja, jotka voidaan pelata minkä tahansa kortin päälle. Ne myös pitävät sisällään erilaisia sääntöjä, jotka tuovat peliin hauskoja twistejä. Nämä kortit ovat todella arvokkaita, ja ne kannattaakin pelata todella harkitusti.

Mukautettavat kortit

Uno-korttipakasta löytyy myös yksi erittäin hulppea erikoisuus: mukana on nimittäin mukautettavia kortteja, joihin pelaajat voivat itse keksiä erilaisia sääntöjä ja kirjoittaa ne kortteihin. Tämä tuo peliin todella hauskan lisäelementin, sillä sen avulla Unoa voidaan muokata pelaajiensa näköiseksi. Nämä kortit toimivat jokerien tavoin, eli ne voidaan pelata minkä tahansa kortin päälle.

Suosittuja muunnelmia

Suosittu muunnelma on kääntää Unon pistelasku toisin päin. Tässä versiossa voittaja saakin nolla pistettä, ja häviäjille lasketaan käteen jäljelle jääneiden korttien pisteet. Se, jolle tulee ensimmäisenä täyteen 500 pistettä, häviää pelin. Tässä vaiheessa joko tämä hävinnyt pelaaja putoaa jatkosta ja muut jatkavat. Tai sitten voidaan sopia, että voittaja on se, jolla on tässä vaiheessa vähiten pisteitä.

Huijaus-Uno on haastava ja hauska muunnelma perinteisestä Uno-pelistä. Tässä pelissä kortti lyödään pöytään selkäpuoli ylöspäin. Samalla kerrotaan muille, mikä kortti se on. Seuraava pelaaja arvaa, puhuuko pelaaja totta vai huijaako hän. Jos ei huijaa, arvaaja joutuu nostamaan kaksi korttia. Jos huijaa, huijaaja joutuu nostamaan kaksi ja ottamaan myös lyömänsä kortit.

Säännöt ovat muokattavissa

Unon mukautettavien korttien ansiosta sen säännöt ovat muokattavissa. Pelaajat voivat itse kehitellä erilaisia sääntöjä näihin kortteihin, ja niitä voidaan vaihtaa seuraavilla pelikerroilla. Tämän ominaisuuden ansiosta Unon pelaaminen ei varmasti ala kyllästyttämään, sillä jokainen pelikerta voi olla erilainen.

Strategioita ja vinkkejä Uno-peliin

Uno on todella nopea peli, joten siinä pitää olla koko ajan tarkkana. Unossa tarvitaan onnea, mutta strategioitakin voi kehitellä ja käyttää. Seuraavassa muutamia strategioita ja vinkkejä taktikointiin:

  • Pidä silmällä vastustajien kortteja. Yritä seurata, mitä kortteja muilla pelaajilla on kädessään. Tämä auttaa sinua arvioimaan, millä väreillä ja numeroilla voit vaikeuttaa heidän vuorojaan.

  • Käytä erikoiskortteja taktisesti. Suunnanvaihto-, lisävuoro- ja muut toimintakortit voivat muuttaa pelin kulkua tehokkaasti. Käytä niitä strategisesti esimerkiksi hidastamaan voittavan pelaajan etenemistä tai siirtämään vuoroa itsellesi edulliseen aikaan.

  • Älä paljasta suunnitelmiasi. Jos tiedät, että vastustajilla on mahdollisuus kääntää pelin suunta, yritä olla näyttämättä, että tiedät sen. Älä välttämättä pelaa heti kaikista edullisinta korttia, vaan pidä yllä epävarmuutta.

  • Huomaa, kun vastustajilla on vähän kortteja. Jos huomaat, että jollain pelaajalla on vain muutama kortti jäljellä, yritä käyttää ”Nosta 2” tai ”Nosta 4” -korttia heitä vastaan.

  • Tiedä, milloin huutaa ”Uno!”. Muista huutaa ”Uno!” ennen kuin pelaat viimeisen korttisi. Jos unohdat sen, vastustajat rankaisevat sinua.

  • Pelaa riskillä, kun se on tarpeen. Joskus on kannattavaa ottaa riski ja pelata kortti, joka voi kääntää pelin suunnan ja haastaa vastustajat. Ole kuitenkin valmis ottamaan vastuu seurauksista.

  • Mukaudu sääntöihin. Toisilla on omat sääntönsä ja muunnelmansa Unoon. Jos pelaat sellaisessa porukassa, ole valmis mukautumaan näihin sääntöihin ja etsi niistä uusia mahdollisuuksia strategioidesi hyödyntämiseen.

Monen pelaajan Uno-peli

Joukkue-Uno on hauska ja strateginen muunnelma perinteisestä Uno-pelistä. Tämä peli on tarkoitettu pelaajapareille, jotka muodostavat joukkueita ja työskentelevät yhdessä voittaakseen vastustavat joukkueet. Peliä pelataan samoilla säännöillä kuin tavallista Unoa. Tähän Unoon saa mukaan isommankin porukan, kun pelaajia voi olla tuplasti enemmän.

Digitaalisia Uno-pelejä voi myös pelata monen pelaajan pelinä. Yhdessä voidaan siis pelata, vaikka perheenjäsenet tai kaverit olisivat fyysisesti etäällä toisistaan. Tai moninpelin voi aloittaa ihan uusien tuttavuuksien kanssa.

Hauskanpitoa perheen parissa

Kun perhe kokoontuu Uno-pelin ääreen, hauskempaa hommaa on vaikea keksiä. Uno-huudot ja ja nauru saavat naapuritkin hymyilemään seinän toisella puolella, sen verran lähtee ääntä Uno-pelistä. Uno on peli, johon on vaikea kyllästyä. Hauskuutensa ja helppoutensa takia se sopii kaikenikäisille pelaajille – siksi se on täydellinen peli perheen kesken pelattavaksi. Tässä pelissä on hauskaa niin mummoilla kuin lapsilla.

Uno Flip säännöt

Uno ei olisi korttipeli, jos siitä ei löytyisi erilaisia variaatioita. Useiden muiden pelien tavoin, tämä suosittu koko perheen peli on vuosien varrella saanut erilaisia muunnelmia. Yksi näistä on nimeltään Uno Flip, joka on noussut suureen suosioon myös kotimaisten pelaajien keskuudessa. Eikä mikään ihme, sillä tämä variaatio tuo uudenlaista haastetta perinteiseen Unoon verrattuna.

Uno Flipin säännöt ovat suurelta osin melko samanlaiset peruspelin kanssa, mutta tässä versiossa pelikortit ovat kaksipuolisia: niissä on sekä vaalea että tumma puoli. Alussa kortit jaetaan vaalea puoli ylöspäin, tumman puolen jäädessä vielä pimentoon. Peli alkaa perinteisen Unon tapaan, kunnes joku pelaajista lyö pöytään Flip-kortin. Tässä vaiheessa on tullut aika kääntää pakka ympäri ja jatkaa pelaamista tummalla puolella aina siihen saakka, kunnes uusi Flip-kortti lyödään pöytään. Näitä kortteja löytyy pakasta kahdeksan kappaletta.

Tässä muunnelmassa pelitilanteet muuttuvat yllättäen, mikä tuo uutta haastetta Unon pelaamiseen ja tekee ennakoinnista vaikeampaa.

Digitaaliset alustat

Uno-pelin nettiversioita voi pelata monella erilaisella digitaalisella alustalla. Monet pelisovellukset, pelipalvelut ja verkkosivustot tarjoavat tilaisuuden pelata Uno-peliä kavereiden, perheenjäsenten tai ihan kenen vaan vastustajan kanssa verkon välityksellä. Tähän Unoon tarvitaan vain nettiyhteys ja sopiva laite, kuten tietokone, älypuhelin tai tabletti.

Digitaaliset alustat ovat mukavia myös siksi, että Uno-peliä voi halutessaan pelata myös yksin tietokonetta tai älypuhelinta vastaan. Näppärä vaihtoehto silloin, kun ei ole muuta seuraa.

Uno online

Unoa voidaan pelata nykyään myös internetin ihmeellisessä maailmassa, jonka parista löytyy useita erilaisia digitaalisia versioita tästä suositusta pelistä. Tarjontaa verkkopelien parissa on paljon, ja niiden joukkoon mahtuu useita erilaisia Unon muunnelmia. Näistä päästään näppärästi nauttimaan sekä tietokoneen että mobiililaitteiden avustuksella, minkä ansiosta Unoa voidaan pelata silloinkin, kun sitä peliseuraa ei välttämättä ole lähettyvillä.

Uno

Pistetaulukko ja pelin lopetus

Tyypillisesti Uno-kierros loppuu siihen, kun joku pelaajista onnistuu saamaan kätensä tyhjäksi, ja hänet kruunataan Unon voittajaksi. Peliä on kuitenkin mahdollista pelata myös pisteiden avulla, jolloin pelaajat sopivat alussa, mihin pistemäärään asti pelataan. Tämä voi olla vaikkapa 300. Jokaisen kierroksen jälkeen voittaja saa pisteitä sen mukaan, millaisia kortteja muille pelaajille on jäänyt käteen.

Perinteiset numerokortit antavat niiden osoittaman luvun verran pisteitä, kun taas erikoiskortit kartuttavat pistesaldoa 20 pistettä. Jokereista satelee eniten pisteitä, jopa 50 pisteen verran. Kun pelataan pisteytyksellä, pelikierroksia pelataan aina siihen saakka, kunnes joku pelaajista pääsee alussa sovittuun pistemäärään saakka. Tämä pelaaja on Unon voittaja.

Pisteillä pelaaminen voi olla hauska vaihtoehto esimerkiksi illanistujaisiin, sillä se tuo peliin mukaan tietynlaista turnauksen tuntua. Pelaajat pääsevät hyvässä seurassa nauttimaan hauskasta kilpailuhenkisestä pelistä.

Usein kysytyt kysymykset

Uno-pelin perussäännöt ovat helpot. Pelaajat yrittävät päästä eroon kaikista korteistaan lyömällä pöytään samanvärisiä, samaa kuvioita tai samaa numeroa olevia kortteja. Unoon liittyy myös erikoiskortteja, kuten suunnanvaihto- ja nostokortteja, joilla muutetaan peruspelin kulkua. Unon voittaja on se pelaaja, joka ensimmäisenä pääsee eroon korteistaan huutaen samalla ”Uno”.

Uno-pelistä on olemassa muunnelmia, jotka poikkeavat hieman perinteisistä säännöistä. Muunnelmissa voi olla erilaista pisteiden laskemista, joukkueita tai erikoissääntöjä.

Turnauksia voit etsiä netistä. Jos et löydä sopivaa, voit pistää turnauksen pystyyn myös itse.