Klondike pasianssi

Klondike pasianssi
ristiseiskan pelikortteja

Klondike pasianssi on yksi kaikkein tunnetuimmista ja suosituimmista pasiansseista ja se tunnetaan myös nimellä Solitaire. Se tarjoaa pelaajille mukavasti haastetta, olematta kuitenkaan liian vaikea tai hankalasti opittava. Tuurilla on iso rooli tässä pelissä, mutta myös omia taitoja päästään siihen soveltamaan. Klondike on vanha pasianssi peli, joka nousi suurempaan tietoisuuteen 1990-luvulla kun sen ensimmäinen digitaalinen versio liitettiin osaksi Windows-tietokoneita.

Miten Klondike pasianssia pelataan?

Klondike pasianssia pelataan yksin joko korttipakalla tai tietokoneella. Sen pelaamiseen käytetään tavallista 52 kortin pakkaa ilman jokereita. Pelin tarkoituksena on onnistua järjestämään kaikki kortit maittain pinoihin numerojärjestyksessä ässästä kuninkaaseen. Alussa kortit asetetaan pöytään seitsemään eri riviin järjestyksessä ja loput kortit jäävät kääntöpakaksi. Kun muodostelma on valmis, lähdetään selvittämään peliä.

Klondike pasinassi säännöt

Klondike pasianssi on hauska yksinpeli, jonka säännöt oppii helposti. Mistään kovin haastavasta pelistä ei ole kyse. Tässä ovat Klondiken säännöt tiivistettynä:

  1. Kortit jaetaan järjestyksessä seitsemään riviin niin, että päälimmäisen rivin kortit jäävät kuvapuoli ylöspäin ja loput kuvapuoli alaspäin. Ensimmäisellä rivillä on yksi kortti, toisella kaksi ja niin eteenpäin. Loput kortit jätetään kääntöpakaksi.

  2. Pelaaja pyrkii järjestelemään kortteja numerojärjestykseen niin, että esimerkiksi kasin päälle tulee seiska ja sen päälle kutonen.

  3. Kortteja järjestetään vuorotellen niin, että mustan kortin päälle tulee punainen ja toisinpäin. Samanvärisiä kortteja ei voi laittaa peräkkäin.

  4. Pelialustan yläpuolelle, tai joissain versioissa alapuolelle, jää neljä tyhjää paikkaa, joille aletaan kerätä kortteja maittain järjestyksessä aina ässästä kutoseen. Kortteja voi laittaa tänne pinoihin sitä mukaan kun niitä vapautuu pelissä käytettäväksi (eli kortin päällä ei ole muita kortteja).

  5. Kääntöpakasta käännetään kolme korttia kerrallaan (joissain versioissa yksi kortti) ja niitä voidaan mahdollisuuksien mukaan siirtää pelialustalle. Kääntöpakka voidaan käydä läpi useamman kerran.

  6. Vapaat kuninkaat voidaan siirtää pelipöydälle vapautuneisiin tyhjiin ruutuihin.

  7. Peli päättyy, kun kaikki kortit on saatu järjestettyä lopullisiin pinoihinsa, tai kun mahdollisia siirtoja ei ole enää jäljellä.

Kuinka Klondike pasianssi etenee?

Kun pelipöytä on järjestetty oikeaan muotoon, pelaaja lähtee järjestelemään kortteja. Tarkoituksena on saada ässät ensin ylös, jonka jälkeen niiden päälle aletaan keräämään saman maan kortteja numerojärjestyksessä niin, että pino päättyy kuninkaaseen. Vapauttaakseen kortteja pinoihin, pelaaja järjestelee pelipöydässä mukana olevia kortteja numerojärjestykseen. Kortteja asetetaan käyttämällä vuorotellen mustia ja punaisia. Samanvärisiä kortteja ei pelipöydällä voi asettaa peräkkäin.

Kääntöpakkaa voidaan käyttää tarpeen mukaan kääntämällä kolme korttia kerralla ja pelin päätavoitteena on saada pinottua kaikki kortit omien maidensa muodostamiin pinoihin pelipöydän yläpuolelle.

Klondike pasianssi
ikoni

Pelipöydän rakentaminen

Klondiken pelaamiseen käytetään perinteistä 52 kortin pakkaa. Pelipöytä muodostuu seitsemästä rivistä niin, että vasemmanpuoleisessa rivissä on yksi kortti ja sitä seuraavissa aina yksi kortti edeltävää enemmän. Oikeassa laidassa oleva rivi koostuu seitsemästä kortista.

Päällimmäiset kortit asetetaan kuvapuoli ylöspäin ja kaikki niiden alapuolelle jäävät kortit kuvapuoli alaspäin. Pelaamalla ylimmän kortin pelaaja pääsee vapauttamaan alapuolen kortteja mukaan peliin. Ne kortit, jotka jäävät yli pelipöytää rakennettaessa asetetaan kääntöpakaksi.

Pelin historia

Klondike pasianssi on nimetty samannimisen Kanadalaisen paikkakunnan mukaan. Tämä alue tunnetaan 1800-luvulla tapahtuneesta kultaryntäyksestä. Vaikka mitään varmaa tietoa asiasta ja pelin alkuperästä ei olekaan, joidenkin huhujen mukaan Klondike pasianssi olisi saanut alkunsa (tai ainakin kasvattanut suosiotaan) näiden Kanadalaisten kullanhuuhtojien keskuudessa.

Kuinka voin läpäistä Klondiken?

Klondike pasianssin läpäisemiseen vaaditaan sekä tuuria että taitoa. Korttien järjestykselle ei itse voi mitään, eikä kaikkia pelikierroksia ole välttämättä mahdollista läpäistä vaikka olisi kuinka taitava pelaaja tahansa, sillä välillä korttien järjestys jättää tarvittavat kortit jumiin.

Pelissä voi kuitenkin hyödyntää strategista ajattelua harkitsemalla tarkkaan, mitä kortteja kannattaa siirtää ja minne, jotta mahdollisimman monta korttia vapautuisi pelattavaksi eikä peli jumittuisi paikalleen.

Pasianssi

Vinkit pelaamiseen

Pasianssit ovat pitkälti tuuriin perustuvia pelejä, ja niin on myös Klondiken laita. Korttien järjestykseen ei itse voi vaikuttaa. Taktikoimalla ja harkitsemalla omia siirtoja tarkasti voi kuitenkin ainakin jossain määrin vaikuttaa pelin lopputulokseen. Pelin läpäisemiseksi kannattaa yrittää vapauttaa pelipöydän kortit mahdollisimman nopeasti ja ässät kannattaa laittaa heti niiden vapautuessa lopullisiin pinoihin.

Pinoja rakentaessa on hyvä miettiä, kannattaako kyseinen kortti siirtää jo pois pelipöydältä vai voisiko siitä olla vielä apua. Kuninkaat kannattaa aina siirtää vapautuneisiin ruutuihin, jotta ne eivät tuki pelipöydän rivejä. Harkittuja siirtoja tekemällä Klondikessa on mahdollista päästä hyvinkin pitkälle.

Klondike pasianssin todennäköisyydet

Klondike pasianssin läpäiseminen silloin, kun kääntöpakasta käännetään kerralla kolme korttia, on noin 79 %. Ihan näin usein pelaajat eivät kuitenkaan välttämättä voita peliä, sillä on myös huomioitava inhimilliset erehdykset. Pelaajat voivat tehdä virhearvioita, jotka vaikuttavat pelin lopputulokseen.

Sääntömuunnelmat

Ihan kuten kaikista korttipeleistä, myös pasiansseista on muodostunut erilaisia muunnelmia. Klondiken sääntömuunnelmat koskevat pitkälti kääntöpakkaa. Vaikeimmissa versioissa kääntöpakasta käännetään kerrallaan kolme korttia. Näistä kolmesta kortista voi ensin pelata vain päällimmäisen ja sen jälkeen alapuolella olevat kortit vapautuvassa järjestyksessä yksi kerrallaan. Pelin helpotetussa versiossa kääntöpakasta käännetään vain yksi kortti kerrallaan.

Toinen yleinen sääntömuunnelma koskee valmiiseen pinoon jo pois pelattuja kortteja. Toisien sääntöjen mukaan pinottuja kortteja ei saa enää ottaa takaisin pelialustalle, kun taas toisten helpompien sääntöjen mukaan niitä saa tuoda takaisin peliin tarpeen mukaan.

Mitä tehdä, kun siirrot eivät ole mahdollista?

Jos näyttää siltä, etteivät siirrot ole enää mahdollisia, kannattaa tarkastaa pelipöytä vielä kertaalleen ja katsoa, voisiko jotenkin vielä järjestellä kortteja niin, että peli pääsisi jatkumaan. On tärkeä varmistaa, että kaikki tyhjät paikat on hyödynnetty eikä yhtään kortteja ole mahdollista lisätä pinoihin. Kääntöpakka olisi hyvä käydä vielä kertaalleen läpi ja varmistaa, ettei sekään enää tarjoa mahdollisia uusia siirtoja. Tietokoneversioita pelattaessa on usein mahdollista peruuttaa vielä aiempi siirto ja katsoa, vaikuttaisiko tämä lopputulokseen.

Jos kaikki nämä tekijät on huolella varmistettu, eikä yksikään siirto enää onnistu, tarkoittaa se sitä, että peli on hävitty.

Spiderpasianssi
ikoni

Näin lasketaan pisteet

Joidenkin versioiden mukaan Klondikea voidaan pelata myös pisteillä. Tällöin pelialustalta lopulliseen pinoon siirretyt kortit antavat kymmenen pistettä, samoin kuin myös käyttöpakasta peliin siirretyt kortit. Jos pelipöydällä oleva kortti puolestaan siirretään uuteen pinoon, syntyy siitä viisi pistettä.

Pisteillä pelattaessa on myös mahdollista saada miinuspisteitä. Jos esimerkiksi lopullisesta pinosta siirretään kortti takaisin pelipöytään, sakotetaan tästä 15 miinuspistettä ja 20 miinuspistettä tulee jos kääntöpakan selaaminen aloitetaan alusta. Joidenkin sääntöjen mukaan myös liian pitkä siirtojen harkinta voi aiheuttaa miinusta pistesaldoon.

Pelaa helposti Klondike pasianssia mobiilissa

Klondike on jo pitkään viihdyttänyt korttipelaajia sekä fyysisen korttipakan että tietokoneen välityksellä. Nykyään sitä voidaan kuitenkin pelata myös mobiililaitteilla, kuten älypuhelimella ja tabletilla, mikä tuo uudenlaista liikkuvuutta Klondiken pelaamiseen. Mobiilissa on tarjolla monia eri variaatioita tästä suositusta korttipelistä.

Yhteenveto

Klondike pasianssi on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista pasianssipeleistä. Sitä pelataan yksin perinteisellä korttipakalla. Pelin tavoitteena on järjestää kortit numerojärjestykseen niin, että ne ovat samaa maata. Pinot alkavat ässästä ja loppuvat kuninkaaseen. Klondike on viihdyttävä peli, joka vaatii sekä tuuria että taitoa. Sitä voidaan pelata fyysisen korttipakan avulla, tietokoneella tai mobiilissa. Vaihtoehtoja ja versioita Klondiken pelaamiseen on monia.